Jesienna kuchnia, czyli rozgrzewająco i kolorowo

Jesienna kuchnia, czyli rozgrzewająco i kolorowo

Jesień zawitała do nas na dobre, a wraz z nią chłodne, deszczowe dni. Czy może być coś przyjemniejszego niż gorąca zupa, garnek pełen warzyw lub soczyste dania na bazie grzybów? Daj się ponieść fantazji i poeksperymentuj w kuchni!

Krótsze dni, deszczowa pogoda, coraz niższe temperatury – wszystko to służy obniżeniu odporności. Gdy nadeszła jesień, a wraz z nią przeziębienie i grypa, wiele osób pobiegło do apteki po kolejne lekarstwa. Niewielu zdaje sobie jednak sprawę, że odpowiednia dieta potrafi czynić cuda i wyleczyć niejedno przeziębienie. Jesienne dania powinny być zatem bogatym źródłem witamin i minerałów, które nie tylko ustabilizują układ immunologiczny, ale również zapewnią lepsze samopoczucie na przygnębiającą pogodę. 

Co warto gotować podczas jesieni, aby dostarczyć organizmowi wszelkich potrzebnych składników? Jakie potrawy jesienne przygotowywać, aby nacieszyć się ich smakiem oraz wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce? Koniecznie sprawdź poniższą listę!

Jeden garnek, tysiąc możliwości

Jeśli nie chcesz spędzać dużo czasu w kuchni, możesz przygotować obiad lub kolację w postaci dania jednogarnkowego. Taką potrawę warto przygotować z góry na dwa, a nawet trzy dni. Nie dość, że oszczędza się dużo czasu, to takie danie dopiero z czasem nabiera smaku. 

Wystarczy typowy garnek albo głęboka patelnia czy też wok. W ten sposób przygotujesz nie tylko dania mięsne, ale także wegetariańskie. Kluczem do pysznej potrawy są oczywiście świeże produkty spożywcze oraz aromatyczne zioła. 

Co można ugotować? W Internecie znaleźć można tysiące przepisów na różnego rodzaju leczo czy gulasze, które można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Wszystko zależy od naszych upodobań. Warto poeksperymentować samemu i znaleźć odpowiednie składniki, proporcje oraz przyprawy.  

Wszystkie tego typu dania opierają się zazwyczaj na tym samym schemacie: mięso, warzywa, przecier pomidorowy lub puszka pomidorów albo ulubiony sos. Do tego dużo przypraw i ziół i pyszne, zdrowe danie na jesień gotowe!  

Oto kilka pomysłów na dania jednogarnkowe:

  • chłopski garnek z mięsem mielonym, makaronem, cebulą, groszkiem i marchewką,
  • strogonow ze schabem, pieczarkami i cebulą,
  • garnek pełen warzyw: ziemniaki, papryka, czosnek, cukinia, pomidory i cebula,
  • gulasz wołowy z marchewką, ziemniakami i cebulą,
  • tradycyjne leczo, ale z dodatkiem batatów i cukinii.

Dynia nie tylko na Halloween

Jesień to doskonały czas na przygotowanie dań z dyni. Jest to warzywo sezonowe, które charakteryzuje się specyficznym, słodkawym smakiem. Dynia świetnie smakuje zarówno jako gęsta zupa krem, ale także z makaronem, ryżem czy mięsem. W połączeniu z kurkumą oraz curry, z dyni można wyczarować niezwykle rozgrzewające potrawy na jesień.  

Co przygotować z dyni?

  • zupa krem z dyni,
  • ryż z kurczakiem i dynią, mocno przyprawiony curry i kurkumą,
  • pieczone udka z kurczaka z dynią i ziemniakami,
  • polędwiczki z indyka smażone z dynią, marchewką i cebulą, podlane bulionem,
  • gulasz z dyni zamiast tradycyjnego mięsa,
  • zapiekanka makaronowa z dynią, grzybami i szynką.

Sezon na grzyby

Trudno sobie wyobrazić jesienne dania bez suszonych lub świeżych grzybów. Kremowe sosy, które są aromatyczne, gęste i proste w przygotowaniu to tylko jedna z możliwości, które oferują te zacne rośliny. 

Potrawy jesienne na bazie grzybów:

  • polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym,
  • makaron z grzybami i boczkiem,
  • gęsta zupa krem z borowików,
  • szakszuka z kurek, pomidorów i cebuli,
  • kluski śląskie z sosem grzybowym,
  • risotto z kurczakiem i grzybami.

Jesienne zupy krem

Gęste, kremowe zupy coraz częściej królują na naszych stołach w chłodne, deszczowe dni. Nic dziwnego! Są szybkie w przygotowaniu, a do tego niewyobrażalnie smaczne. Ilość dostępnych przepisów jest także nieograniczona. Codziennie można smakować nowego pomysłu! Zupy krem to także jedne z najbardziej rozgrzewających dań na jesień.

Jakie zupy krem warto przyrządzić na jesienny wieczór?

    • krem z białych warzyw,
    • krem z pomidorów i papryki,
    • zupa-krem z sera i cebuli,
    • krem z porów i ziemniaków,
    • zupa brokułowa,
    • krem z pieczarek,
  • i oczywiście królowa zup kremowych – krem z dyni!

Ciekawe przepisy można mnożyć w nieskończoność. Spróbuj znaleźć swój ulubiony i nie bój się eksperymentować! Więcej kulinarnych porad znajdziesz na porcja.pl oraz kulinarna.pl.

Zobacz też: Ciepłe napoje na jesienne wieczory.