Jak prawidłowo poukładać produkty w lodówce? To ma znaczenie!

Jak prawidłowo poukładać produkty w lodówce? To ma znaczenie!

Mogłoby się wydawać, że ułożenie produktów w lodówce jest kwestią losową i błahą. Tymczasem to, jak mamy ułożone produkty ma spore znaczenie, nie tylko pod kątem logistycznym, ale także z uwagi na fakt zachowania świeżości przez niektóre z nich. Na rynku dostępne są modele lodówek, które nieco ułatwiają nam sprawę, informując, jakie produkty powinny znaleźć się na konkretnych półkach lub w określonych komorach.  Na co jednak samemu zwrócić uwagę?

Dlaczego ułożenie ma znaczenie?

Należy pamiętać, że w lodówce na każdym poziomie jest inna temperatura, oznacza to, że poszczególne strefy różnią się krążeniem powietrza. Najniższe temperatury powietrza znajdują się w dolnej części lodówki, wyższe natomiast w górnej części. Niektóre produkty powinny być przechowywanie w niższych temperaturach, dlatego należy ulokować je na dole lodówki, inne powinny być lekko schłodzone, dlatego góra urządzenia będzie dla nich idealnym miejscem. Drzwi lodówki natomiast to miejsce, gdzie temperatura ze względu na częste otwieranie jest zmienna. To tu najlepiej trzymać wszelkie ketchupy, słoiki, czy jajka, ponieważ nie wymagają one bardzo niskich, stałych temperatur. 

Ułożenie ma wpływ na świeżość

Jak wspomnieliśmy, są grupy produktów, które wolą określone zakresy temperatur. To, w jakiej temperaturze są przechowywane, wpływa na ich czas przydatności, przechowywania i świeżość. Kolejnym istotnym aspektem jest poziom wilgotności. Na rynku dostępne są chłodziarki, które mają tzw. komory podwyższonej wilgotności. To specjalne szuflady, gdzie wilgoć zawsze jest na określonym poziomie. Służą one do przechowywania warzyw oraz owoców. Jeżeli nie mamy takiej komory należy brać pod uwagę temperaturę przechowywania nadrukowanej na etykiecie, oraz fakt, że owoce oraz warzywa nigdy nie powinny być zbyt niskiej temperaturze. Powoduje to bowiem, że stają się miękkie i papkowate. 

Kolejną bardzo przydatną komorą, jest tzw. komora zero, gdzie z powodzeniem możemy przechowywać wędliny oraz mięso, które planujemy w niedługim czasie zjeść. Niektóre lodówki posiadają również specjalne pojemniki na nabiał, jajka oraz masło, to również sprawia, że nasze produkty będą dłużej świeże i bezpieczne dla zdrowia. 

Czego nie przechowywać w lodówce?

Mogłoby się wydawać, że absolutnie każdy produkt może być w lodówce i przebywanie w niej mu nie zaszkodzi. Jednak owoce takie jak mango, czy banany nie powinny być przechowywane w lodówce. Podobnie jest z pomidorami, które nie tylko nie powinny być w lodówce, ale również należy im nie dokładać towarzystwa, ponieważ pleśnieją. Również ziemniaki nie przepadają za zimnem. Produkty takie jak nabiał, sery, czy wędliny po otwarciu powinny być na dole lodówki, gdyż tam jest najzimniej. Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy coś powinno być w lodówce lub w jakim zakresie temperatur, zawsze należy czytać etykietę na produkcie.