Wybierasz pudełko cukiernicze? O tym warto pamiętać!

Wybierasz pudełko cukiernicze? O tym warto pamiętać!

Wykonując profesjonalne wypieki, czy nawet amatorskie, prędzej czy później stajemy przed wyborem opakowania, które będzie dobrze chronić ciasto. Okazuje się, że rynek jest bogaty jeżeli chodzi o różne rozwiązania. Zanim jednak wybierzemy pudełko cukiernicze, warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych kwestii.

Rodzaje materiałów

Na rynku znajdziemy dwa rodzaje opakowań:

  • kartonowe,
  • polietylenowe (plastikowe).

Te pierwsze występują w różnych wariantach. Droższe są wykonane z dobrej jakości, drogiego, klejonego kartonu, który z pewnością sprawdzi się w transporcie tortów. Pudełka te nie chłoną wilgoci i są bezpieczne dla zdrowia. Alternatywą są opakowania plastikowe (polietylenowe), które wykonane są z bezpiecznego, biodegradowalnego materiału. Jednak nadają się tylko do krótkiego przechowywania, ponieważ z powodu nieprzepuszczalności, wypieki „pocą się”.

Obecnie prym wiedzie tektura lita, z powodu swojej wytrzymałości oraz walorów ekologicznych. Zamiennikiem jest znana z klasycznych opakowań tektura falista. Jednak trzeba mieć na uwadze, że ciasto przywiera do niej i nadaje się tylko do transportu ciasta z punktu A do B, ewentualnie sprawdzi się przy kupowaniu dużej ilości pączków na Tłusty Czwartek. Warto również zwrócić uwagę na gramaturę opakowania w przypadku kartonu. Optymalna gramatura to 300 gsm. Jest to jednak stosunkowo standardowy parametr. Głównie dlatego, że gdyby papier był cieńszy, wówczas ciasto mogłoby wypaść z opakowania.

Ostatnim podziałem, który możemy wyróżnić, jest podział na opakowania klejone i w arkuszach. Różnica jest taka, że opakowanie klejone to droższa, ale jednocześnie szybsza opcja, jeżeli zależy nam na czasie.

Wybór zależy od rodzaju wypieku

Pudełka cukiernicze głównie kojarzą się z przenoszeniem wypieków, mogą jednak służyć do ich przechowywania lub w sytuacjach, gdy konieczne jest wydanie większej ilości tego samego ciasta, czy ciastek. Wybierając opakowanie, wszystko zależy od tego, do jakiego wypieku będziemy je stosować. Duże, grube i bardzo wytrzymałe kartony najlepiej sprawdzają się w przypadku tortów lub wysokich ciast. Dobrze również poza rozmiarem dobrać odpowiedni kształt, ponieważ zapobiegnie to uszkodzeniom o odgnieceniom wypieku. Pudełka te dają również możliwość przechowywania tortu w lodówce.

W przypadku mniejszych ciast i ciasteczek sprawdzą się małe pudełka. Z reguły są one bardziej miękkie, dlatego trzeba uważać podczas transportu. Możliwe jest również zakupienie w przypadku ciastek, pudełek z podziałką i przegródkami, tak, aby każde ciastko było oddzielnie zabezpieczone.  Jeżeli wypiek ma być prezentem, na rynku znajdziemy ozdobne opakowania do ciast. Pięknie wyglądają, a jednocześnie chronią wypieki przed wysuszeniem i zabezpieczają podczas transportu.  Ponadto należy pamiętać, że pakując tort, konieczny jest specjalny podkład. Mniejsze wypieki, czy ciasteczka dobrze, żeby były wyłożone natomiast na papierze lub folii. Jeżeli chcemy, aby ciasto było widoczne, możemy zakupić opakowanie z okienkiem.