Yerba Mate – zdrowsza alternatywa kawy?

Yerba Mate – zdrowsza alternatywa kawy?

Yerba Mate jest dobrą alternatywą dla kawy. Posiada właściwości pobudzające umysł i ciało, ale nie wypłukuje magnezu z organizmu. Herbata jest bogata w witaminy i składniki mineralne, posiada właściwości lecznicze. Dlatego napar staje się coraz popularniejszy na świecie.

Jakie właściwości posiada Yerba Mate?

Napar wytwarzany jest z liści i łodyg Ostrokrzewu Paragwajskiego. Co ciekawe roślina nie jest krzewem tylko wiecznie zielonym drzewem. To bardzo popularna herbata w Ameryce Południowej, w Polsce mało znana.

Mówi się, że Yerba Mate pobudza ciało i umysł. Picie jej naparu poprawia skupienie, pomaga przezwyciężać zmęczenie. W przeciwieństwie do kawy napar nie pozbawia naszego organizmu cennego magnezu.

Działanie pobudzające trwa dłużej i jest łagodniejsze od espresso. Jest też o wiele łagodniejszy dla naszego żołądka.  Warto wiedzieć, że napar oprócz właściwości pobudzających posiada także lecznicze. Herbata może wspomagać leczenie artretyzmu, obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga odchudzanie, działa łagodnie więc nie podwyższa ciśnienia. Napar jest bogaty w witaminy i składniki mineralne.

Podobnie jak w przypadku kawy należy jednak nie przesadzać z ilością wypijanych filiżanek dziennie. Popijanie jej przez cały dzień może skutkować nadmiernym pobudzeniem, rozdrażnieniem oraz problemami ze snem.

Jakie są nuty smakowe w herbacie?

W naturalnej herbacie można wyczuć kilka nut smakowych. Są to przede wszystkim nuty orzecha, hibiskusów, kwiatów i jabłka. Producenci bardzo często dodają do niej suszone owoce, zioła lub aromaty  kwiatów. Chociaż im mniej dodatków znajdzie się w naszej herbacie tym lepiej. Yerba Mate na początku może wydawać się gorzka w smaku. Jednak z czasem będzie wydawała się coraz smaczniejsza.

Napar możemy słodzić na początku naszej przygody z piciem tej herbaty. Jednak z czasem gdy herbata zacznie nam smakować można zrezygnować z jej dosładzania.