Szpinak – dla ciała, dla kuchni 

Szpinak – dla ciała, dla kuchni 

Szpinak jest jednym z bardziej zdrowych, niskokalorycznych i smacznych warzyw. Uprawiany na całym świecie, dostarcza ważnych substancji odżywczych oraz leczniczych. Dowiedz się dlaczego warto jeść szpinak i w jaki sposób go przyrządzić, aby wykorzystać wszystkie jego walory. 

Wartości odżywcze szpinaku 

O cennych właściwościach tego warzywa wiedzą chyba wszyscy i to od dawna. Ale na czym tak naprawdę polegają? Roślina ta zawiera ogromne ilości witaminy A oraz K, a także beta-karoten, magnez czy też cholinę. Oprócz wyżej wymienionych przeciwutleniaczy, szpinak produkuje potas, żelazo, selen, foliany i witaminę B6. Nie można pominąć witaminy C, która istnieje w bardzo małych ilościach, lecz jest bardzo ważna w chorobach dziąseł czy gojeniu się ran. Tak samo błonnik, który wspomaga pracę jelit, oczyszcza je oraz zapobiega zatwardzeniom. 

Szpinak (100 g) dostarcza: 

16 kcal energii, 2,6 g białka, 3,0 g węglowodanów, 2,6 g błonnika, 4243 μg beta-karotenu, 67,8 mg witaminy C, 0,106 mg witaminy B1, 0,192 mg witaminy B2, 235 mg potasu, 93 mg wapnia, 29 mg fosforu, 53 mg magnezu, 2,8 mg łatwo przyswajalnego żelaza 

Czy szpinak leczy?

Już w starożytnej Persji ludzie zauważyli, że szpinak bardzo dobrze radzi sobie z różnorodnymi zachorowaniami. Przede wszystkim zapobiega im, a także poprawia odporność. 

Zawarte w szpinaku wszystkie witaminy oraz pierwiastki, czynią go jednym z najlepszych składników dla osób, które mają problemy z ciśnieniem czy sercem. Cynk i selen poprawiają układ krążenia, a reszta substancji pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Zmniejszają również ryzyko nadciśnienia tętniczego i miażdżycy, czyli poważnego problemu w dzisiejszych czasach. 

Inną częstą chorobą cywilizacyjną jest otyłość. Szpinak to idealne warzywo dla osób, które chcą się odchudzać. Żelazo czy fosfor pozwalają organizmowi utrzymywać prawidłową równowagę przemiany energetycznej, a cholina odpowiedzialna jest za odtłuszczanie wątroby. Same liście są niskokaloryczne. 

Do innych ważnych właściwości leczniczych można zaliczyć działanie przeciwanemiczne, przeciwszkorbutowe, odmładzające, antynowotworowe czy też dezynfekujące. Szpinak bowiem można nie tylko spożywać, ale również wykorzystywać jako okłady na oparzenia, gojące się rany, opryszczki oraz łupież. Ważne jest, aby zagotować liście razem z olejem roślinnym, na przykład słonecznikowym. 

UWAGA! Należy pamiętać, że szpinak posiada wiele kwasu szczawiowego, który może być szkodliwy dla zdrowia. Osoby z chorobami lub zaburzeniami pracy nerek powinny unikać spożywania tego warzywa lub uprzednio odpowiednio je przygotować. 

Jak przyrządzić szpinak? – praktyczne porady 

Podobno, aby uniknąć przyswojenia zbyt dużej ilości kwasu szczawiowego, najlepiej ugotować liście. To nieprawda. Gotowanie powoduje utratę cennych właściwości, a w dodatku pozbawia liście smaku. Lepszym sposobem jest krótkie duszenie w soku, który wydziela sam szpinak. Można również dodać odrobiny śmietany, która neutralizuje szkodliwą substancję, a w dodatku dodaje smaku. Innym sposobem jest dodanie jajka, które pomaga nadrobić utratę wapnia powodowaną przez kwas szczawiowy.

Liście szpinaku wspaniale smakują jako surowy dodatek do sałatek. Pamiętaj jednak, aby zawsze je umyć przed spożyciem. Nie mocz ich zbyt długo, ponieważ wszelkie właściwości zostaną utracone. Najlepszym sposobem jest lekkie opłukanie. 

Przepisy na szpinak 

Najciekawsza część artykułu to zdecydowanie ta dotycząca kuchni (choć nie dla wszystkich dzieci). Jak przygotować pyszny i zdrowy posiłek, który zasmakuje również przeciwnikom szpinaku? 

Jajecznica ze szpinakiem 

Znakomite śniadanie pełne witamin, wapnia i białka. 

Szpinak opłucz, posiekaj, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z masłem. Dodaj roztrzepane jajka. Dopraw solą i pieprzem. 

Makaron ze szpinakiem i zielonym pesto 

Wystarczy posiekać szpinak, wrzucić na patelnię z roztopionym masłem lub ciepłą oliwą. Dodać posiekanego czosnku, a gdy liście zwiędną doprawić solą i pieprzem. Jeśli chcesz pozbyć się wyżej wymienionego kwasu szczawiowego, dodaj jajko lub mąkę. 

Podczas przygotowywania szpinaku ugotuj wybrany makaron, pokrój w paseczki suszone pomidory oraz upraż orzechy nerkowca i nasiona słonecznika. 

Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i wymieszaj z zielonym pesto. Następnie dodaj szpinak, posyp wszystko orzechami i słonecznikiem oraz pomidorami. Na koniec oprósz danie startym parmezanem. 

Soki szpinakowe 

Soki z warzyw i owoców znakomicie wpływają na poprawę odporności. Szybko się wchłaniają, a w dodatku są bardzo dobre. Zamiast kolejnego batonika, warto przyrządzić sobie szybki koktajl. 

Wystarczy zblendować wybrane składniki, dodając do nich szpinaku. 

Najlepszymi kompozycjami są: 

  • Szpinak + seler + marchew
  • Szpinak + seler naciowy + jabłko + banan
  • Szpinak + burak + marchew
  • Szpinak + marchew + gruszka + imbir 

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na głodni.pl.

Podsumowanie 

Na pytanie: „Czy szpinak jest zdrowy?” prawie zawsze warto odpowiadać, że jak najbardziej. Wyjątkiem są schorzenia nerek, na które szpinak może działać nieprawidłowo. Warto wiedzieć, że liście szpinaku to nie tylko cenne źródło witamin i substancji poprawiających przede wszystkim układ krążenia, ale również wspaniałe lekarstwo na zewnętrzne rany i zapalenia skóry.