Czy dieta jabłkowa jest skuteczna?
Polska jest jednym z największych hodowców jabłek. Trudno o lepsze miejsce, w którym można stosować dietę jabłkową. Czy jest jednak ona bezpieczna? Na czym polega? Czy człowiek może żyć samymi jabłkami? Okazuje się, że tak, a sekret jej skuteczności tkwi oczywiście w ilości spożywanego błonnika, nie jest ona jednak dla każdego.
Dieta jabłkowa, na czym polega?
Dieta całkowicie jabłkowa nie powinna trwać dłużej niż trzy dni. Możemy zastosować jej łagodną wersję i dbać o to, aby jabłko było dodawane lub towarzyszyło każdemu posiłkowi. Wersja bardziej rygorystyczna, jak można się domyśleć, zakłada, że każdy nasz posiłek będzie się składał wyłącznie z jabłek. W spożywaniu jabłek ważne jest, aby również pić dużo wody. Nie należy pić wówczas kawy, gdyż sprzyja ona odwodnieniu.
Dlaczego warto przejść na dietę jabłkową?
Jabłka zawierają wiele witamin oraz błonnika. Ich jedzenie sprzyja usuwaniu toksyn z organizmu, obniżeniu złego choleresterolu, oraz oczywiście chudnięciu, ponieważ zawarte w owocach związki ograniczają wchłanianie się cukrów. Owoce te są również źródłem witaminy z grupy B oraz potasu, jodu, żelaza, a nawet wapnia. Ze względu na niski indeks glikemiczny polecane są osobom z cukrzycą.
Wspomagają one również odchudzanie dzięki wysokiej zawartości pektyn i błonnika. Poprawiają samopoczucie, wspomagają proces trawienia i metabolizmu. Oczyszczają również jelita ze zbędnych toksyn. Co ciekawe jabłka mogą być również pomocne przy łagodzeniu objawów choroby Alzheimera. Zawarte w jabłkach związki blokują bowiem proces starzenia mózgu i opóźniają rozwój choroby.
Wady spożywania dużej ilości jabłek
Niestety każdy nawet najlepszy produkt może zaszkodzić. Spożywanie zbyt dużej ilości jabłek sprzyja rozwojowi raka trzustki. Po zakończeniu diety nasz układ trawienny może również spowolnić i się rozleniwić, to natomiast sprzyja zatwardzeniom oraz bólom brzucha. Przesadzanie z dietą jabłkową lub zbyt długie jej stosowanie sprzyja awitaminozom oraz anemii, szczególnie dieta jest odradzana kobietom w ciąży oraz dzieciom.
Co jeść na diecie jabłkowej?
Oczywiście jabłka. Nie musimy jednak polegać tylko na surowych warzywach. Możemy na śniadanie jeść ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem, omlet, czy racuchy z jabłkiem. Również mięsa, takie jak kurczaka, czy kaczkę można podawać pieczone lub duszone z jabłkiem. W ramach słodkości sprawdzą się rodzynki z jabłkiem lub ciasto jabłecznik. Równie smaczna będzie owsianka z jabłkiem lub kompot jabłkowy.